Η ενεργειακή απεξάρτηση της Ελλάδας από τη Ρωσία

Τα «βήματα» που έχει κάνει η Ελλάδα για την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο με μια σειρά έργα, υπογράμμισε ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους στη Θεσσαλονίκη. Τα έργα αυτά είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε βαίνουν προς ολοκλήρωση. Επίσης έχουν φέρει τη χώρα πιο μπροστά στην «κούρσα» για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο, εν συγκρίσει με αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Μπροστά η Ελλάδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες

«Μακάρι οι άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να έβλεπαν τόσο μπροστά όσο η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τα βήματα που έχει κάνει πάνω από μια δεκαετία τώρα προς την απεξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τζέφρι Πάιατ. H ενεργειακή απεξάρτηση της Ελλάδας από τη Ρωσία υπερτερεί σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτές δεν έλαβαν την έγκαιρη απόφαση που πήρε η ελληνική κυβέρνηση για να τερματίσει την εξάρτηση και την ευαλωτότητα από τη Ρωσία», σημείωσε ο κ. Πάιατ.

«Το ενεργειακό μας συμφέρον είναι να υποστηρίξουμε την απολύτως σωστή ατζέντα του (Έλληνα) πρωθυπουργού για την ενεργειακή μετάβαση. Σε αυτήν το αέριο διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο βοηθώντας να γίνει το άλμα από το “βρώμικο” και επιβλαβές για το κλίμα σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, που έχει ως βάση τον άνθρακα, σε ένα σύστημα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Και σ’ αυτό, το φυσικό αέριο παίζει ρόλο ως μια “γέφυρα”. Είναι απαραίτητο, επίσης, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε το συμφέρον της Ευρώπης αναφορικά με την απαλλαγή από την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο».

Ο Αμερικανός πρέσβης επισήμανε ότι «υπάρχουν μεγάλα τμήματα της ευρωπαϊκής οικονομίας, όπου το βιομηχανικό μοντέλο οργανώνεται γύρω από τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία». Επίσης, υπογράμμισε πως πολλές χώρες, όπως η Βουλγαρία και κράτη των Δυτικών Βαλκανίων, καταλαβαίνουν πλέον πολύ πιο ξεκάθαρα μετά την 24η Φεβρουαρίου (ημερομηνία έναρξης του πολέμου στην Ουκρανία), ότι δεν θέλουν να έχουν τη Ρωσία ως μονοπωλιακό προμηθευτή τους.

Η Ελλάδα πύλη ενεργειακών επενδύσεων

Ο κ. Πάιατ, τέλος, χαρακτήρισε «πολύ σημαντικά» τα ενεργειακά έργα που είναι σε εξέλιξη. Ειδικά αυτά στη Βόρεια Ελλάδα καθώς, όπως είπε, «δεν είναι σημαντικά μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρη την περιοχή». Έκανε επίσης ιδιαίτερη μνεία στην πολύ σημαντική επέκταση των αμερικανικών επενδύσεων στην περιοχή. Αυτές συμβάλλουν στο να αποτελεί η Ελλάδα «πύλη» για επενδύσεις σε μια αγορά 30 εκατομμυρίων ανθρώπων κ.ά.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)