Η Ελλάδα είναι μία χώρα ενεργειακά «ευλογημένη». Ατελείωτες ώρες ηλιοφάνειας (φωτοβολταϊκά), άνεμοι που πνέουν διαρκώς (ανεμογεννήτριες) και αμέτρητα ποτάμια (υδροηλεκτρικά) μπορούν να καταστήσουν τη χώρα μας, όχι μόνο ενεργειακά ανεξάρτητη, αλλά και παραγωγό-πωλητή ενέργειας σε άλλες χώρες.
Είδη φωτοβολταϊκών συστημάτων
Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες φωτοβολταϊκών συστημάτων: α) τα αυτόνομα (off-grid ή stand-alone) και β) τα διασυνδεδεμένα φωτοβολταϊκά συστήματα (on-grid ή grid connected). Στα αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα υπάρχει παραγωγή και χρήση ηλεκτρικού ρεύματος χωρίς απαραίτητα την ύπαρξη διασύνδεσης με το δημόσιο δίκτυο (πχ. ΔΕΗ). Παράλληλα, οι συστοιχίες συσσωρευτών αποθηκεύουν περίσσεια ενέργεια. Αντιθέτως, στα διασυνδεδεμένα συστήματα (συνήθως) δεν υπάρχουν συσσωρευτές και πάντα υπάρχει διασύνδεση με το δημόσιο δίκτυο.
Τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά
Τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά είναι συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τη βοήθεια του ήλιου και μόνο. Όσο υπάρχει φως από τον ήλιο, τα φωτοβολταϊκά φορτίζουν μία συστοιχία μπαταριών, ενώ ταυτόχρονα ικανοποιούν τις ηλεκτρικές απαιτήσεις του χρήστη. Με την απουσία φωτός (πχ. νύχτα, συννεφιά), ο χρήστης μπορεί να ηλεκτροδοτείται, λαμβάνοντας από τις μπαταρίες την ενέργεια που έχει συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια της ηλιοφάνειας. Πολλές φορές τα συστήματα αυτά υποβοηθούνται από ανεμογεννήτρια ή από γεννήτρια παραγωγής ρεύματος (Η/Ζ).
Κατηγορίες αυτόνομου φωτοβολταϊκού
- Αυτόνομη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταϊκά
- Αυτόνομη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με συνδυασμό φωτοβολταϊκών και δεύτερης πηγής ρεύματος, τα λεγόμενα υβριδικά. Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σαν συμπληρωματική πηγή ανεμογεννήτρια ή ηλεκτρογεννήτρια.
Πλεονεκτήματα αυτόνομου φωτοβολταϊκού
Βασικό πλεονέκτημα των αυτόνομων συστημάτων είναι η ανεξαρτησία που χαρίζουν στον χρήστη, καθώς απολαμβάνει τις ανέσεις του ηλεκτρικού ρεύματος χωρίς την ύπαρξη δημόσιου δικτύου ηλεκτρισμού. Επίσης, η απόσβεση μπορεί να γίνει πολύ σύντομα, ειδικά όταν το κόστος για τη διασύνδεση ενός κτιρίου με το δημόσιο δίκτυο είναι υψηλό.
Ο ιδιοκτήτης μίας ενεργειακά αυτόνομης κατοικίας δεν ανησυχεί για διακοπές ρεύματος (black out). Ούτε όμως τον απασχολούν οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Επίσης έχει τον έλεγχο της παραγωγής ρεύματος από τα φωτοβολταϊκά. Αυτό του επιτρέπει να προγραμματίζει την λειτουργία των ενεργοβόρων συσκευών, αλλά και συνολικά να διαμορφώσει ένα “προφίλ” κατανάλωσης, σε πλήρη αρμονία με τις ανάγκες της οικίας, με τις καιρικές συνθήκες και την ποσότητα παραγωγής ρεύματος από τα φωτοβολταϊκά.
Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Κάθε εγκατεστημένο κιλοβάτ (kW) φωτοβολταϊκών αποτρέπει την έκλυση 1,3 τόνων διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα. Επίσης σύμφωνα με έκθεση της Greenpeace για κάθε ευρώ που επενδύει η Ελλάδα στα φωτοβολταϊκά, η κοινωνία παίρνει πίσω κατά μέσο όρο 1,15 ευρώ.
Συνήθως, τα αυτόνομα αποτελούν λύση για κατοικίες ή για επιχειρήσεις που δεν έχουν διασύνδεση με το δημόσιο δίκτυο ηλεκτρισμού κυρίως για λόγους κόστους. Δεν είναι λίγες επίσης οι περιπτώσεις που λειτουργούν τέτοια συστήματα ως back-up λύση για περιπτώσεις συχνών διακοπών ρεύματος.
Πηγή: skai.gr